Våra mobiltelefoner har tagit upp en stor del av våra liv och många kan till och med ses som mobilberoende. Det kan låta ofarligt att vara beroende av sin telefon, men det kan få allvarliga konsekvenser.

2408655-ungdomar-fritid-2

Mobiltelefonerna är en stor del av våra liv och de flesta kan faktiskt inte tänka sig att leva utan dem. Vi sover med dem, har dem med oss på toa och knappar på dem när vi går på gatan. Ja, man skulle nästan kunna säga att de flesta är beroende av dem. Och faktum är att experter nu varnar om att mobilberoende är vår nästa folksjukdom.

Många hör av sig

Enligt flera behandlingshem hör allt fler av sig för att de blivit beroende av att mobilsurfa på sajter som Blocket och Hemnet, rapporterar Svenska Dagbladet. Det är därför som experter tror att mobilberoende är en den nya folksjukdomen. De som ringer till behandlingshemmen vill ha hjälp eftersom beroendet börjat påverka deras relationer och deras arbete. De gör precis som andra typer av missbrukare, som döljer sitt missbruk, genom att till exempel låsa in sig på toaletten och surfa.

Får många problem

I nuläget finns ingen behandling för den som är mobilberoende men på grund av alla samtal som kommer in, funderar man nu på att starta en verksamhet för detta. Många av de mobilberoende skulle verkligen behöva hjälp eftersom de ofta får problem med koncentrationen, får sömnstörningar, gnisslar tänderna i sömnen och får muskelspänningar. Varför så många blir beroende tror man är för att människan har en stark drivkraft när det kommer till bekräftelse och nyfikenhet. Med mobilen kan man både bekräfta sig själv hela tiden och även stilla sin nyfikenhet över olika saker.