Det är sällan man ser bläckstråleskrivare på större institutioner som skolor eller företag, men det är lite vanligare att man ser laserskrivare i hemmiljö. En laserskrivare har en högre anskaffningskostnad, vilket gör att det är något som färre hushåll kostar på sig. Däremot är kostnaden för utskrifter lägre per sida, vilket gör att det lönar sig för de som skriver ut stora mängder text, även privatpersoner.
En laserskrivare laddas med tonerkasetter, som för det mesta är av samma märke som skrivaren. Till en skrivare från Brother har man alltså Brother laserskrivartoner, och detsamma gäller skrivare från HP och från övriga tillverkare.
Det som gör laserskrivaren snabb och effektiv är att den placerar tonerpulvret på pappret med hjälp av statisk elektricitet. Genom att värma upp pulvret smälts det sedan fast i pappret. Tidigare användes laser för att rita upp den elektriska bilden av utskriften, men nuförtiden används lysdioder istället. Prefixet laser därför något missvisande numera.
Eftersom hela utskriften ritas upp nästan på en gång går det betydligt snabbare att skriva ut med en laserskrivare. Först måste trumman dock värmas upp, vilket kan ta några minuter. För att löna sig i både tid och ekonomi måste laserskrivaren alltså skriva ut stora mängder utskrifter.
Själva utskrifterna från en laserskrivare har också flera fördelar framför bläckutskrifter. Eftersom pulvret bränns fast i pappret löses inte utskriften upp av vatten. Över huvud taget håller en laserutskrift bättre, även om man helst bör skriva ut på speciellt, åldringsbeständigt papper om man vill att utskriften ska hålla länge.