Även om det känns som att allt fler investerar i en smartphone, har faktiskt försäljningen gått sämre än vanligt i år. Man tror dock att försäljningen kan öka igen när Apple släpper en ny modell.

smartphone-mobil

För något årtionde sen så var det i princip ingen som hade hört talas om smartphones och nu har i princip varenda kotte en i fickan. Undersökningar visar att allt fler äger en smartphone och detta kan man läsa mer om här. Men även om ökningen har skett fort i många år, börjar faktiskt försäljningen av smartphones att stanna upp lite. De två första kvartalen i år visade på att försäljningen inte alls var så bra som den varit de senaste åren. Men nu tror man att lanseringen av den nya Iphone 7 ska sätta igång försäljningen igen.

Går sämre i Kina

På idg.se kan man nämligen läsa att en ny prognos pekar på att den globala smartphone-försäljningen kommer att öka i slutet på året. Trots minskningar tror man alltså att framförallt Nordamerika och Västeuropa kommer att få ökningar i försäljningen snart igen. Och detta ska alltså bland annat vara tack vare den nya Iphone. Lanseringen av den nya Iphone 7 innebär en boost för Apple i deras försäljning men trots lanseringen tror man faktiskt att Apples globala leveranser kommer att minska under året. Detta beror framförallt på utmaningarna som företaget har i Kina. Där finns nämligen många lokala företag som förbättrat sina produkter avsevärt och som blir allt svårare konkurrenter till Apple. Några av dessa företag är:

  • Oppo
  • Vivo
  • Huawei

Försäljningen stannat

Varför försäljningen i stort av smartphones över hela världen sett sämre ut den senaste tiden framgår inte av artikeln. Men det skulle kunna ha att göra med att de flesta redan hunnit skaffa sig en smartphone och inte har resurserna att byta ut den och köpa en ny. Det kan också ha att göra med att många telefoner blir allt bättre och inte går sönder lika lätt. Ytterligare en anledning kan vara att folk helt enkelt är mätta på att köpa ny teknik och har insett att de nya modellerna som företagen tar fram inte är så mycket bättre än de äldre modellerna.