Batterier är en het marknad där tekniska och digitala lösningar är svaret på de flesta problem idag. Ett spännande ämne för den som spekulerar i aktier. Ett mobilbatteri byter du kanske inte ut så ofta, medan ett batteri till en hörapparat är en kontinuerlig vara som folk med hörselnedsättning köper.

Nedsatt hörsel är som bekant ett stort folkhälsoproblem. Räknar man med mindre hörselproblem i en skala till total dövhet lever över en miljon svenskar av hörselnedsättning.  I ett tidigare inlägg har jag behandlat hörapparaten i media och vilka saker som lyfts fram. En aspekt har då varit just hörselapparaternas batterier. I en spännande artikel från ehandel.se kan vi läsa om de två kompisarna Joakim Eliasson och Henrik Malis som började med att sälja batterier via ett kontaktformulär på Blocket, något som sedan utvecklades till 4-500 beställningar om dagen. Och storsäljaren? Batterier till hörapparater!

Stor framgångssaga

Eftersom hörapparaterna inte är samma typ av förbrukningsvara som till exempel en telefon, är istället inköpet av batterier till hörselapparater betydligt större. Eftersom så många människor har hörselnedsättning i varierande grad och tekniken har förfinats så mycket är efterfrågan på batterierna stor. Och som hörselskadad kan man ofta drabbas av sociala svårigheter, vilket gör det mycket enklare att beställa batterierna från nätet. Man kan snabbt klicka sig fram till sin specifika apparat och vilket batteri man behöver. Och på många ställen levereras batterierna efter bara ett par dagar.

I och med den snabba leveransen av batterierna, tack vare en så pass utvecklad e-handel, kan nu folk med hörselapparater snabbt få sina batterier. Det har definitivt utmanat den demokratiska kartan; du behöver inte bo mitt i stan för att få köpa dina batterier.

Eftersom hörselnedsättningarna börjar bli så pass vanlig i många yrkesgrupper tros det bli en ännu större marknad för både hörapparater och dess batterier.