barn, surfplattaDet är inte helt lätt att veta hur man som förälder ska tänka kring surfplattor, men de nyaste råden är att surfplattor faktiskt är bra för barn.

Åsikter kring användandet av surfplattor och barn skiljer sig åt. Är det bra eller dåliga för våra barn och hur påverkar de sömnen egentligen?

Bättre än vanliga leksaker

I en av Expressens artiklar säger Therése Fjellström att hon tycker att surfplattor är bra för hennes barn. Hon menar på att det finns fördelar med att byta ut leksaker mot surfplattor, det är miljövänligare och man kan köpa nya appar till barnen i julklapp istället för fler leksaker. Dessutom har surfplattor ofta längre livstid än många leksaker, och blir batteriet dåligt kan man själv byta ut till ett nytt batteri surfplattor. Men åsikterna kring surfplattor skiljer sig fortfarande åt. I Metro kan man läsa om för och nackdelar med surfplattor, där experter på området tycker till. En menar på att man inte behöver vara rädd för att ge en surfplatta till sitt barn, eftersom det är en trevlig och miljövänlig leksak och en annan säger att det inte är bra om den vuxna inte har full kontroll på användningen. Men de är överens om att surfplattor är pedagogiska läromedel, underhållning och bra distraktion och lugnande för barn i många stunder.

Inte sämre än att läsa en bok

Tidigare har det spekulerats kring att surfplattor ska vara dåliga för sömnen, men det kan både föräldrar och andra vuxna sluta oroa sig för på en gång. Ny forskning visar nämligen på att så inte är fallet.

”Frida Rångtell och hennes arbetskamrater vid neurologiska institutionen vid Uppsala tittat på hur böcker och surfplattor påverkar sömnen. Deras slutsats är att varken böcker eller surfplattor har negativa konsekvenser”, skriver Aftonbladet.