Många som bor i villa känner sig trygga med att ha ett larm i sitt hus, eftersom det är sådant som avskräcker tjuvar. Att få in en tjuv i sitt hem är något som ingen vill ha alls. Det känns fruktansvärt otryggt och osmakligt att någon eller några bryter sig in i ens hem, rotar runt bland alla ens saker och tar med det som är av värde. Det är därför bra om man får slippa den känslan. Men för att kunna göra det måste man göra vissa åtgärder.

Planen som skapas kan gå under namnet från otrygg till trygg. Den går helt enkelt ut på att man gör de åtgärder som krävs för att i största möjliga mån slippa inbrottstjuvar. Att man kan slippa dem helt är nog omöjligt, däremot kan man göra åtgärder som gör att de får det mycket svårt att ta sig in i ens hem. Åtgärderna är följande:

  1. Byt ut alla dörrar som leder utåt (ytterdörr, balkongdörr, altandörr etc.) till säkerhetsdörrar, vilka har bra lås och system som gör att det blir svårt att bryta upp dörren.
  2. Sätta lås på alla fönster, även de fönster som är på ovanvåningen.
  3. Se till att dyra föremål inte står framme synligt, men göm de inte bland underkläderna.
  4. Meddela inte ”högt” när du åker på semester och låt grannarna passa huset under tiden. Få det att se ut som att någon är hemma, även om ingen är det.
  5. Installera ett villalarm!

Ordna grannsamverkan

En bra sak man kan göra med sina grannar är att ordna grannsamverkan. Det innebär att man passar varandras hus under tiden någon är på semester och är observant på folk man inte känner igen som rör sig i området. Att passa ett hus innebär inte att man ska flytta in där, eller ens gå in. Nej, det handlar väldigt enkelt om att man ska hålla uppsikt över grannens hus för att se till att ingen obehörig går in på tomten och försöker ge sig på att bryta sig in. Att anordna en grannsamverkan är väldigt enkelt och dessutom smart, för att man delvis får en gratis koll av sitt hus och dessutom lär känna vilka människor som bor i ens bostadsområde.